KURZUNUŞ - HALUJ - KIBIN

Kurzunuş da ünlü Çeçen yemeklerinden biri. Çerkes boylarına göre farklı isimlerle anılıyor.(kıbın,kurze,hınkal,haluj...) Hem patateslisi hem de kıymalısı yapılıyor.Genellikle patatesli olana kurzunuş ya da haluj,kıymalı olana da kıbın deniyor. Eşimin ve kızımın en sevdiği yemeklerin başında geliyor.En önemli özelliği hamurun kapatılışı ve gılnışın sosuna benzeyen sarmısaklı, biyrım denen bir sosla yenmesi.
.
hamur:
1 yumurta
un
su
tuz

içine :haşlanmış patates,tuz-pul biber
veya
kıyma-soğan-karabiber-tuz

sos:5-6 diş sarımsak
tereyağı
kurzunuşun haşlama suyu

.
Orta sertlikte bir hamur yoğrulur.Hamur 2-3 bezeye ayrılır.Oklavayla açılır. Hamurdan çay bardağı ya da çay fincanıyla yuvarlaklar kesilir. İç konup poğaça şeklinde kenarları saç örgüsü şeklinde kapatılır. Kaynayan suya gruplar halinde teker teker atılır,pişince kevgirle çıkarılır.Sarımsak,kızdırılmış tereyağı,pul biber ve kurzunuşun haşlama suyundan oluşan sosla birlikte servis yapılır.

12 kişi demiş ki::

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

aman allahım ne güzel görünüyor en zoruda o şekli vermek olsa gerek ellerine saglık pınarcım
sevgiler

Begonvilli Ev dedi ki...

Gılnışı da hayranlıkla okudum ve bunları yapmayı çok isterdim ama cesaret edemem. El becerim bunları başarı ile yapmama yetmez sanırım. O kapama şekli ne öyle. Seramik çalışmıştım bir zamanlar. Ressamlığım da var az çok ama yine de bunları yapan eller çok beceri sahibi olmalı. Yürekten kutluyorum.

birsence dedi ki...

ben bu kurzunuşa bayılıyorum yapmasınada bayılıyorum...şekilleri çok şirin oluyor...yapmasınıda ayrı bir seviyorum...ellerine sağlık pınarcığım...

eldivenlerim dedi ki...

mantıyı severim,buda mantının patateslisi, hiç tadmadım, tadı nasıl acaba;) çok lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

annemineli dedi ki...

Değişik iki yöresel yemek bayıldım.Kültürümüzün yayılması içinde bunları yayınlamamız çok önemli,bu konudaki katkılarına kendi adıma teşekkür ediyorum.''KÜLTÜR SOKAKADIR ALMASINI BİLENE'' Sevgi ve saygılarrr.....

defneylebirlikte dedi ki...

ben de yapmıştım.inanılmaz gösterişli bir yemek oluyor..ellerine sağlık canım..

Pembe Tatlar dedi ki...

bizdede bardak mantısı yada çerkez mantısı denir ellerine sağlık canım...

SADECE YEMEK dedi ki...

canım ellerıne sağlık çok güzel olmuş.Afiyet şeker olsun...
Yeni açtıgım forum sıtemde senıde aramızda görmek benı çok mutlu edecek.Güzel bir haftasonu dılıyorum sevgıler...
http://hamaratabla.yetkinforum.com/forum.htm

Ballı Cimcime dedi ki...

Ellerine sağlık canım, nefis gözüküküyor. Afiyet şeker olsun. Sevgilerimle...

Pembe Dusbahcesi dedi ki...

ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN;

SEVGİLİ ARKADAŞLAR düşbahcesi.blogspot.com ve pembetatlar.blogspot.com TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ OLAN HEDİYEŞLE ETKİNLİĞİNE
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ DAVET EDİYORUZ...
1 ŞUBAT 2010- 28 ŞUBAT 2010 TARİHLERİ ARASINDA ORTAK BLOGUMUZ OLAN pembedüşbahcesi.blogspot.com 'DA BAŞLATACAĞIMIZ ETKİNLİĞİMİZDE BİZİ YALNIZ BIRAKMAZSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ...

HAYDİ ARKADAŞLAR HEDİYELEŞELİM KAYNAŞALIM...

DETAYLI BİLGİ İÇİN:pembedüşbahcesi.blogspot.com adresine uğramanız rica olunur...

lezzet sefasi dedi ki...

nEFIS OLMUS,ELELRIEN SAGLIK CANIM
sEVGILER
sEFA

humeyra dedi ki...

Şu an oruçluyum, zaten ilk gördüğümde de gözüme ayrı bir güzel gelmişti haluj. Şimdi içimdeki hisleri kelimelere dökemiyorum bile. Teyzemin akrabaları da bunu peynirle ve değişik kokulu bir otla yapıyorlar. Çok hoş görünüyor ya.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Related Posts with Thumbnails

+++

 

©2009 Lezzet Pınarı | by TNB