PİRPİRİM AŞI
Pirpirim aşı bir Gaziantep yemeği. "Pirpirim" de bizim Semizotunun yöresel adı.Tarifi Yeşil Kivi'den aldım. Besleyici ve lezzetli bir yemek oldu.İstenirse içine kuşbaşı et ya da kıyma ilave edilebiliyor.Tarifi aynen aktariyorum :
500 gr pirpirim (semizotu)
1 iri soğan
1,5 çay bardağı haşlanmış kuru börülce (loğlaz)
1,5 çay bardağı haşlanmış nohut
1,5 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı bulgur
8-10 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
750 ml su
tuz, zeytinyağı
3-4 yemek kaşığı nar ekşisi ya da 1 limonun suyu
Et kullanacaksanız biraz zeytinyağıyla beraber tencereye alın ve orta ateşte et suyunu çekip kızarana kadar pişirin, soğanı ekleyip pişirmeye devam edin.
Et kullanmayacaksanız yemeklik doğradığınız soğanı biraz zeytinyağında pembeleştirin.
Salçaları ekleyin, 1-2 dakika karıştırarak pişirmeye devam edin. Suyu ekleyin ve kaynama bırakın (et kullandıysanız etler yumuşayana kadar kısık ateşte kaynatın).
Kaynayan suya bakliyatların tümünü ve küçük doğradığınız pirpirimleri ekleyin. Sarımsağı ezerek ekleyin ve bulgur yumuşayana kadar yemeği kısık ateşte pişirin.
İnmesine yakın tuzunu ayarlayın, ekşisini katın ve yemeği ocaktan alın. Bu aşamada suyu size az gelirse dilediğiniz kadar sıcak su ekleyebilirsiniz.
Yorumlar
http://hamaratabla.yetkinforum.com/forum.htm