GÜLLAÇ
Ramazanlarda iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından güllaç...Nam-değer güllü-aş.Çeşitli kaynaklara göre bu tatlı 15.yüzyılda Osmanlılar tarafından geliştirilmiş.O devirde halk mısır nişastası ve buğday unu karışımından yufkalar yapıp bunları yemek için saklarmış. Ama hava ve güneşe maruz kalan bu yufkalar kuruduğundan, önceleri suya banarak yumuşatmaya başlamışlar, daha sonra da sütle ıslatıp yer olmuşlar. Zaman içinde şeker ve aroma katması için gül suyu eklemişler, sonunda bugün en sevilen Ramazan tatlımız olan ’güllü aş’ ortaya çıkmış. Güllü aş ismi aynen sütlü-aşın "sütlaç" olması gibi, giderek "güllaç" şeklini almış.
6 yaprak güllaç
1 litre süt
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 paket vanilya
arzuya göre 1-2 tatlı kaşığı gülsuyu (renksiz)
Süslemek için :
kiraz şekerlemesi
yeşil fıstık
nar taneleri
Süt ve şeker kaynatılır.Ocaktan alındıktan sonra vanilya eklenip karıştırılır.Büyük boy dikdörtgen ya da yuvarlak bir borcama 1 adet güllaç yaprağı iri parçalar halinde kırılıp serilir.Üzerine kepçe ile süt gezdirilir.Tekrar bir güllaç yaprağı alınıp aynı işlem tekrarlanır.Güllaç yapraklarından 3 tanesi tamamlandıktan sonra 1 su bardağı ceviz serpilir.Diğer kalan 3 yaprak güllaç için de aynı işlem tekrarlanır.(Arzu edilirse ceviz konduktan sonra 1-2 tatlı kaşığı gül suyu serpilir.) Kalan süt yavaş yavaş üzerine gezdirilir.Buzdolabında soğutulup yeşil fıstık,kiraz şekeri ve nar taneleriyle süslenir.
Yorumlar
ellerine sağlık canım her güllaç görüşümde yazıyorum bizim evde kimse yemiyor yapamıyorumm..
benim adıma da ye emi:))
nüyor bereketli iftarlar öpüyorum.
sevgiler
Afiyet olsun.
selamlar.
ramazan olurda güllaç olmazmı nefis olmuş ellerinize sağlık