HIZLI TURŞU


Turşumuz ön bir haşlamadan geçiyor. Bu yüzden çabucak oluyor. Ege yöresinde içine kırmızı domateste konulur ama o şekilde çok daha çabuk tüketmek gerekiyor.
Hemen yapımına geçelim,
Aslında birebir ölçüsü yok. Şöyleki: Malzemenin miktarına göre 3 ölçü suya, 1 ölçü üzüm sirkesi koyuyoruz. Ben az yaptığım için 3 bardak su, 1 bardak sirke, 1 çay kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı kaya tuzu kullandım. Sirkeyi, suyu, tuz ve şekeri tencereye alın. Kaynamaya başlayınca hangi malzemeleri kullanacaksak küçük küçük doğruyoruz. Resimde gördüğünüz kadar, daha küçük değil.
Sebzelerin sertliğine göre, önce havuçları atıp 2-3 dakika bekleyin, sonra fasulyeleri atın 2 dakika sonra biberleri, biberlerin rengi sararınca lahanaları atın. Lahana en çok 1 dakika durmalı çünkü çok narin. Sebzelerin sadece rengi dönecek sakın iyice pişirmeyin!
Bir kevgir yardımıyla sudan çıkarıp geniş bir süzgeç içine alın ve yayın ki, üstüste gelince sıcaktan daha fazla yumuşayabilirler. İsterseniz sudan çıkarınca üzerlerine soğuk suda tutabilirsiniz ama vitamini kaçar diye yapılmasa daha iyi olur.
Sebzelerin kaynatıldığı sirkeli su soğuyunca, sebzeleri bir kavanoza alın. Aralarına 2 diş sarmısağı ikiye, üçe bölüp atın. Üzerine sirkeli suyu dökün. Eğer su sebzelerin üzerini tam kapatmazsa, tekrar biraz sirke, su ve tuz karışımı hazırlayıp üzerini kapatın.
Ağzını kapatıp, buzdolabında saklayın. Ertesi güne turşunuz hazır. Yaklaşık on gündür dolabımda duran turşu hala miss gibi. Sebzeler kesinlikle erimedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar